Σχολική γιορτή για την 25η Μαρτίου | 24-03-2017

2017-03-29 17:53

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τίμησε το σχολείο μας, ΓΕΛ ΑΦΑΝΤΟΥ, την ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Τότε που μια χούφτα Έλληνες, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς στον τουρκικό ζυγό, άρπαξαν τ’ άρματα ενάντια σε μια αυτοκρατορία, την οθωμανική, αποφασισμένοι να πολεμήσουν ως το θάνατο για να αποτινάξουν το ζυγό.

«Ημείς, το ελληνικόν έθνος των χριστιανών, βλέποντας ότι το οθωμανικόν γένος σκοπεύει τον όλεθρον εναντίον μας, αποφασίσαμεν σταθερώς ή να αποθανώμεν όλοι ή να ελευθερωθώμεν», ήταν το εθνεγερτήριο σάλπισμα της 25ης Μαρτίου 1821.

Κι απέδειξαν για μια ακόμη φορά πως κανένας λαός δεν παραμένει υπόδουλος, όταν πάρει την απόφαση να ζήσει ελεύθερος. «Είναι αδύνατον να υποταχθή λαός χωρίς να θέλη. Όστις εμπορεί ν’ αποθάνη, δεν εμπορεί να βιασθή», θα διακηρύξει με πεποίθηση ο Έλληνας διαφωτιστής και διδάσκαλος του Γένους μας Κωνσταντίνος Κούμας. «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία», θα προσθέσει μια μεγάλη προσωπικότητα του λογοτεχνικού μας στερεώματος, ο Επτανήσιος ποιητής Ανδρέας Κάλβος.

Κατά τη διάρκεια της σχολικής εορτής διαβάστηκαν αποσπάσματα από τα «Απομνημονεύματα» του στρατηγού Μακρυγιάννη (της «μεγάλης αυτής ελληνικής καρδιάς», όπως τον χαρακτήρισε ο Κακριδής), έμμετρα από τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό («Ύμνος εις την Ελευθερίαν», «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» «Επίγραμμα στα Ψαρά»,), ένα απόσπασμα από το «Θούριο» του μεγάλου Νεοέλληνα διαφωτιστή και εθνομάρτυρα Ρήγα Φεραίου, κ.α. Επίσης, ακούστηκαν μελοποιημένα ο «Τσάμικος» του Νίκου Γκάτσου σε μουσική Μάνου Χατζηδάκη, ο «Θούριος» του Ρήγα σε μουσική Χρήστου Λεοντή και τα «Γράμματα στο Μακρυγιάννη» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και μουσική Ηλία Ανδριόπουλου. Τέλος, ύστερα από μια σύντομη αναφορά σε τόπους καθαγιασμένους από τη θυσία των αγωνιστών, προβλήθηκε ένα ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ για το ολοκαύτωμα της Κάσου, του μαρτυρικού νησιού των Δωδεκανήσων, το οποίο προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες με τα πλοία και τους καπεταναίους του στον Αγώνα. Γι’ αυτό και ισοπεδώθηκε με μανία από τις τουρκικές ορδές (20 Μαϊου-7 Ιουνίου 1824).

Τη σχολική γιορτή μας άνοιξε με το χαιρετισμό του ο Διευθυντής του ΓΕΛ Αφάντου κ. Βενέτιος Θωμίδης κι έκλεισε ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο οποίος μας τίμησε ακόμα μια φορά με την παρουσία του. Υπεύθυνη της γιορτής ήταν η φιλόλογος-Διδάκτωρ κ. Στέλλα Π. Βουτσά.

Χρόνια πολλά σε όλους! Η 25η Μαρτίου 1821 μάς εμπνέει!