Ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής στη Ρόδο

2016-03-03 18:53

Γράφουν οι: Κατσιδώνη Αικατερίνα (Β2) και Μάκης Χρήστος (Β2)

Την Παρασκευή 19-2-2016 η Α’  τάξη του Γενικού Λυκείου Αφάντου και η ομάδα που συμμετείχε στο Διαγωνισμό της Αστρονομίας, παρευρέθηκαν στην ομιλία του κ. Σταμάτη Κριμιζή, που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, με θέμα την αποστολή των δύο διαστημοπλοίων Voyager 1 και 2.

Ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής έχει στο ενεργητικό του μια μακροχρόνια και διακεκριμένη καριέρα ωα καθηγητής Πανεπιστημίου και πρωτοπόρος ερευνητής με πειράματα στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. καθώς και της Διεθνούς Επιστημονικής Κοινότητας. Αν και κατάγεται από τη Χίο, φοίτησε στα Πανεπιστήμια της Αϊόβα και της Μινεσότα. Είναι ο μόνος επιστήμονας στον κόσμο, ο οποίος με τα όργανά του έχει εξοπλίσει διαστημικά σκάφη που έχουν επισκεφτεί 7 από τους 10 πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Το Voyager 2 ξεκίνησε το ταξίδι του στις 20 Αυγούστου του 1977. Θεωρείται η πιο επιτυχημένη διαστημοσυσκευή μέχρι σήμερα καθώς ξεκλείδωσε νέες πληροφορίες για την αντίληψη και τη δομή πολλών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Σήμερα, βρίσκεται σε πορεία που θα το βγάλει έξω από το πλανητικό μας σύστημα.

16 μέρες μετά την εκτόξευση του Voyager 2, το δίδυμό του, Voyager 1, ξεκινά την αποστολή. Στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, η NASA ανακοίνωσε ότι το Voyager 1 είναι επισήμως το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα που φτάνει στο διαστρικό χώρο. Σήμερα, απέχει από τη Γη περίπου 20 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα και η ταχύτητά του είναι περίπου 17 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Η αποστολή του θα συνεχιστεί μέχρι το 2020 όπου θα τερματιστεί η λειτουργία του λόγω αδυναμίας παροχής ισχύος στις συσκευές του. Όπως και το δίδυμό του, το Voyager 1 μεταφέρει ένα δίσκο από χρυσάφι με ένα χαιρετισμό προς τα τυχόν νοήμοντα όντα που ίσως συναντήσει κάποτε το σκάφος.

Ο κ. Κριμιζής κλείνοντας την ομιλία του, απευθύνθηκε στους μαθητές και τους μίλησε για ορισμένες Αρχές για Επιτυχία. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η Αριστεία, η Αγάπη για τη γνώση, το Ήθος, η Αμφισβήτηση, η Αξιολόγηση και η Αξιοκρατία!