Μαθητικό Συνέδριο Ιταλίας | 16-20 Νοεμβρίου 2017

2017-11-20 10:26

Στις 17 Νοεμβρίου 2017, το ΓΕΛ Αφάντου επισφράγισε τη συμμετοχή του στο 4ο Μαθητικό Μεσογειακό Συνέδριο στη Νάπολη της Ιταλίας (16-20 Νοεμβρίου 2017), με θέμα: «Ελληνορωμαϊκός Πολιτισμός και Ευρωπαϊκή Ιδέα: Από τη συνείδηση της Ιστορίας στη διαμόρφωση της Ευρώπης των Αξιών», παρουσιάζοντας εργασία που ετοίμασε ομάδα 27 μαθητών/τριών, που διερεύνησε το θέμα: «Το θέατρο στην Αρχαία Ελλάδα και στην Αρχαία Ρώμη: συγκριτική εξέταση». Η συμμετοχή αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια του σχολείου μας για εξωστρέφεια, το άνοιγμά του στην κοινωνία, την ενίσχυση της δημιουργικής έκφρασης και της εθνικής αυτοσυνειδησίας των μαθητών/τριών μας, καθώς και την επικοινωνία τους με άλλα σχολεία τόσο της χώρας μας όσο και του εξωτερικού. 

Η επιλογή του θέματος έγινε από τους ίδιους τους μαθητές/τριες με στόχο την ανάδειξη και την προβολή του αρχαίου θεάτρου στο εξωτερικό και ειδικότερα του Αρχαίου Θεάτρου της Λίνδου και του Ρωμαϊκού Ωδείου στο Αρχαίο Στάδιο της Ρόδου. Για τον σκοπό αυτό οι μαθητές/τριες, εκτός από την παρουσίαση του θέματος, δραματοποίησαν μια σκηνή από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και μελοποίησαν το τρίτο στάσιμο της τραγωδίας, θέλοντας να προσεγγίσουν βιωματικά το αρχαίο δράμα. Συγκεκριμένα, παρουσίασαν τη σύγκρουση Κρέοντα – Αντιγόνης, όπως αυτή αποτυπώνεται στη 2η σκηνή του 2ου επεισοδίου. Μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους, τον κόσμο της εξουσίας που χαρακτηρίζεται από το μίσος, τον αυταρχισμό και το φόβο για την απώλειά της και τον κόσμο της ηθικής και της αγάπης, που εκπροσωπεί η Αντιγόνη και ενσαρκώνεται στην πράξη αυτοθυσίας της ηρωίδας, στην υπακοή της στους άγραφους νόμους των θεών και στο θάρρος της μπροστά στη σκληρότητα της εξουσίας και του θανάτου. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με το τρίτο στάσιμο της τραγωδίας, όπου ο χορός εξυμνεί την παντοδυναμία του έρωτα, το οποίο τραγούδησαν όλοι οι μαθητές/τριες.

Αρωγός στην προσπάθειά μας αυτή ήταν ο Δήμος Ρόδου, που στήριξε τη συμμετοχή μας σε μια τόσο σημαντική για το σχολείο μας διοργάνωση.  Ευχαριστούμε θερμά τον κ.  Διακοσταματίου Σάββα, Αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Ρόδου, τον κ. Αγγελάκο Ζαχαρία, σκηνοθέτη και ηθοποιό  και  τον κ. Κυζούλη Αντώνιο, μουσικό και συνθέτη, για την καθοριστική τους βοήθεια στην επιτυχία της παρουσίασής μας. Ευχαριστούμε επίσης τις αρχαιολόγους της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Ελένη Τσακανίκα και Ευαγγελία Δήμα, για τις πολύτιμες πληροφορίες που έδωσαν στους μαθητές/τριες για τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου που παρουσίασαν στην εργασία τους.

Στο κανάλι του σχολείου μας στο youtube υπάρχουν σχετικά βίντεο.

www.youtube.com/channel/UC3185ZdBnP1-xvLDAuPe0yA/videos?view_as=subscriber