Αθλητισμός, μια υγιής διέξοδος

2016-11-15 13:43

Ο "Κολοσσός" στο Λύκειο Αφάντου

Αθλητισμός, μια υγιής διέξοδος

Γράφει η
Στέλλα Π. Βουτσά
καθηγήτρια φιλόλογος Λυκείου Αφάντου,  Διδάκτωρ Λογοτεχνίας

Την περασμένη Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016, είχαμε την τιμή και τη χαρά να υποδεχτούμε στο σχολείο μας, στο ΓΕΛ ΑΦΑΝΤΟΥ, μια χρυσή «πεντάδα»: τους καλαθοσφαιριστές της ομάδας μπάσκετ του ΚΟΛΟΣΣΟΥ H HOTELS.


Πρόκειται για τους: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΑΓΓΕΛΑΚΟ, ΕΡΛ ΓΟΥΟΤΣΟΝ, ΛΑΝΓΚΣΤΟΝ ΧΟΛ και ΡΕΝΤΙΚ ΓΙΟΒΟΝΤΕ, συνοδευμένους από το βοηθό προπονητή κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΑΚΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ. Η αντιπροσωπεία του ΚΟΛΟΣΣΟΥ έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από τους νεαρούς φίλους που περίμεναν συγκεντρωμένοι στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου την άφιξη των αγαπημένων τους παικτών. Προηγουμένως, είχε μιλήσει στους μαθητές η κ. ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΦΑΤΣΕΑ, Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής, η οποία επίσης μας τίμησε με την παρουσία της.

Η κ. Φατσέα μίλησε στα παιδιά για τη σημασία του αθλητισμού όχι μόνο για τη σωματική υγεία, αλλά και για την ευεξία και την ψυχική ισορροπία του ανθρώπου. Ιδιαίτερα τόνισε η κ. Φατσέα τη σημασία της άσκησης -της ελάχιστης έστω καθημερινής κίνησης- για την πνευματική διαύγεια των μαθητών που ετοιμάζονται με εντατικό διάβασμα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η άφιξη των παικτών κατά τις 12 το μεσημέρι. Το τι έγινε δεν περιγράφεται… Παρατεταμένα χειροκροτήματα, βλέμματα γεμάτα θαυμασμό και δέος για τους γίγαντες (στην κυριολεξία «Κολοσσούς») που κατέφθαναν κι έπαιρναν τις θέσεις τους, έτοιμοι για ερωτήσεις κι οτιδήποτε άλλο είχαν ετοιμάσει οι νεαροί μαθητές.

Πράγματι, το τμήμα Β3 του σχολείου στο πλαίσιο μιας ερευνητικής εργασίας (project) με θέμα τη διατροφή και υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Αικατερίνη Διακίδη, υπέβαλε στους καλαθοσφαιριστές, Έλληνες και ξένους, ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, την ποσότητα του νερού που καταναλώνουν κάθε μέρα, το αν χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής, κ.λ.π. Στις ερωτήσεις αυτές οι παίκτες απαντούσαν με μεγάλη προθυμία, βρίσκοντάς τες ιδιαίτερα εύστοχες.

Προηγουμένως, είχε γίνει μια παρουσίαση των παικτών και της ιστορίας της ομάδας (ιδρυθείσης το 1963!) μέσα από προβολή Power Point που είχε ετοιμάσει με μεγάλη επιμέλεια ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Αθανάσιος Τερζής. Επίσης, προβλήθηκαν σύντομα video-αφιερώματα στους παίκτες, τα οποία αποτύπωναν τις καλύτερες στιγμές (τα λεγόμενα «highlights») της αγωνιστικής πορείας του καθενός σε ελληνικές και ξένες ομάδες.

Τα αφιερώματα αυτά αποτέλεσαν ευχάριστη έκπληξη για τους παρευρισκομένους παίκτες, οι οποίοι τα κοιτούσαν με ενδιαφέρον και χαμογελούσαν με ικανοποίηση. Ο ίδιος ο διευθυντής και καθηγητής Φυσικής Αγωγής, κ. ΒΕΝΕΤΙΟΣ ΘΩΜΙΔΗΣ (ο οποίος γνωρίζει πολλά από μπάσκετ), έκανε συχνά παρεμβάσεις επισημαίνοντας -ανάμεσα στα άλλα- ότι πολλοί διακεκριμένοι παίκτες τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή καλαθοσφαίριση ξεκίνησαν από τον ΚΟΛΟΣΣΟ, πράγμα το οποίο οφείλεται στις αξιόλογες ακαδημίες της ομάδας. 

Η συνέχεια δόθηκε επί του ανοιχτού γηπέδου μπάσκετ του σχολείου μας. Οι μαθητές έπαιξαν έναν φιλικό αγώνα με τους παίκτες του ΚΟΛΟΣΣΟΥ, υπερασπιζόμενοι αξιοπρεπώς την υπόληψη του σχολείου τους, αφού στα συλλογικά παιχνίδια (σύμφωνα με το Νίκο Καζαντζάκη), αγωνίζεσαι όχι μόνο για την προσωπική σου τιμή, αλλά για την τιμή μιας ολόκληρης ομάδας: σχολείου, πανεπιστημίου, πόλης, έθνους. Από το πανηγύρι αυτό της νεολαίας και του αθλητισμού δεν έλειψε κι ο πασίγνωστος ΚΟΛΟΣΣΑΡΑΣ, η αξιαγάπητη μασκότ της ομάδας.

Η επίσκεψη τελείωσε με την «οικογενειακή φωτογραφία» στα σκαλιά του γηπέδου, την οποία επιμελήθηκε η υπεύθυνη Marketing και Επικοινωνίας της ομάδας, κ. ΑΝΤΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ. Και φυσικά, φωτογραφίες και αυτόγραφα, πολλές φωτογραφίες των παικτών με τους θαυμαστές και τις θαυμάστριές τους.

Τέλος, οι παίκτες φεύγοντας παρέδωσαν στο διευθυντή και στο γυμναστή του σχολείου ως δώρο αναμνηστικό της επίσκεψής τους μια φανέλα της ομάδας με τις υπογραφές τους.
Ευχαριστούμε θερμά τη διοίκηση του ΚΟΛΟΣΣΟΣ H HOTELS, την κ. Άντα Καραγιάννη, τον προπονητή, κ. Άρη Λυκογιάννη, το βοηθό προπονητή κ. Πάνο Παναγιωταράκο και όλους τους παίκτες γι’ αυτή την όμορφη και ενδιαφέρουσα εμπειρία που μας χάρισαν, τόσο στους μαθητές, όσο και σε εμάς, τους διδάσκοντες.

Τους ευχαριστούμε, επίσης, για την ευγενική πρόσκλησή τους το προηγούμενο Σάββατο, 6 Νοεμβρίου, στο Κλειστό Γήπεδο του Βενετοκλείου, όπου παρακολουθήσαμε, μαθητές και καθηγητές, έναν συναρπαστικό αγώνα, στον οποίο επικράτησε τελικά ο Κολοσσός έναντι του Κοροίβου χάρη στην ψυχραιμία που έδειξε -ειδικά το τελευταίο δεκάλεπτο- αλλά και χάρη στο θερμό κλίμα της εξέδρας του (το ΓΕΛ ΑΦΑΝΤΟΥ έδωσε σε αυτήν την εξέδρα ένα δυνατό «παρών»).

Ευχόμαστε στην ομάδα αυτή που επί 11 χρόνια παραμένει στην Α1 κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ (και που αντιπροσωπεύει μόνη αυτή όλο το ανατολικό Αιγαίο στην υψηλή αυτή κατηγορία) πολλές επιτυχίες και να λάμπει στο αθλητικό στερέωμα, όπως οι ακτίνες του θεού Ήλιου από το ομώνυμο αρχαίο άγαλμα που την ενέπνευσε. Ευχόμαστε, επίσης, οι παίκτες της πάντα να διακρίνονται, τόσο για τις επιδόσεις τους όσο και για το ήθος τους μέσα κι έξω από τα γήπεδα. Ακριβώς όπως μας το απέδειξαν.