EUROSCOLA | 2013-14

2014-05-23 08:56

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Την Παρασκευή 09 Μαΐου 2014, είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να παρευρεθούμε σε ένα από τα σημαντικότερα και πιο επιβλητικά κτίρια της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Την ευκαιρία αυτή μας έδωσε το Euroscola, ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει δράση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στο οποίο, με κριτήριο τα καλύτερα γραπτά δοκίμια πάνω σε συγκεκριμένο θέμα, επιλέγονται οι 24 πρώτοι μαθητές ανά περιφέρεια για να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. 

Ξεκινήσαμε την Πέμπτη από τη Ρόδο, φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης, στη Γερμανία, και από εκεί πήγαμε με λεωφορείο στο Στρασβούργο, όπου και θα γινόταν την επόμενη μέρα η εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πολύωρης διαδρομής Γερμανία-Γαλλία είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τους επιτυχόντες μαθητές του διαγωνισμού από τα υπόλοιπα νησιά της περιφέρειας (Κως, Κάλυμνος, Ίος, Πάρος, Τήνος). Ανταλλάξαμε απόψεις, προετοιμαστήκαμε ομαδικά για την επίσκεψή μας στο Κοινοβούλιο, συζητώντας τα θέματα που μας δόθηκαν, και μιλήσαμε για τα ήθη και τα έθιμα του κάθε νησιού. Αυτό, μάλιστα, που εντυπωσίασε ιδιαίτερα τα παιδιά των άλλων νησιών ήταν το τοπικό μας ιδίωμα, αφού, όπως μας είπαν, δεν είχαν ακούσει ξανά μία τόσο ξεχωριστή διάλεκτο. Στο ξενοδοχείο, είχαμε αρκετό χρόνο να προετοιμάσουμε το πιο δύσκολο κομμάτι, που ήταν η παρουσίαση της χώρας μας.

Την Παρασκευή, σηκωθήκαμε πολύ νωρίς το πρωί για να πάμε όλοι μαζί στο Κοινοβούλιο. Μετά από αρκετή αναμονή, μπήκαμε τελικά στην αίθουσα συνεδριάσεων. Το κτίριο ήταν τεράστιο και οι αίθουσες που το πλαισίωναν μοντέρνες και ιδιαίτερα εντυπωσιακές. Μπήκαμε στην αίθουσα συνεδριάσεων και στη συνέχεια 2-3 παιδιά από κάθε χώρα παρουσίασαν με το δικό τους τρόπο τη χώρα τους, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα χαρακτηριστικά που τους διαφοροποιούν και συνθέτουν την πολιτιστική τους φυσιογνωμία. 

Αφού τελείωσαν όλες οι παρουσιάσεις, είχαμε την ευκαιρία, εμείς και άλλα 600 περίπου παιδιά, να μιλήσουμε με τέσσερεις Ευρωβουλευτές σχετικά με θέματα που μας απασχολούν και μας προβληματίζουν. Εκεί έγινε φανερό το ενδιαφέρον των νέων παιδιών κάθε χώρας, σχετικά με θέματα που απασχολούν όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι απορίες που διατυπώθηκαν αφορούσαν κυρίως σε θέματα παιδείας και οικονομίας. Το μεσημέρι φάγαμε εκεί όλοι μαζί τα παραδοσιακά γαλλικά "λαζάνια", γνωρίσαμε παιδιά από διάφορες χώρες και φυσικά ανταλλάξαμε ονόματα για να μην χαθούμε!  

Στη συνέχεια, είχαμε συνεδριάσεις σε μικρότερες αίθουσες, ανά 100 περίπου άτομα, ανάλογα με το θέμα που είχαμε επιλέξει (ανεργία, μέλλον Ευρώπης, σπατάλη τροφίμων, εύκολη πληροφόρηση, εκλογές και περιβάλλον). Εκεί, χωριστήκαμε σε υποκατηγορίες των 10-12 ατόμων και ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με συγκεκριμένους τομείς του προβλήματος, τις οποίες στη συνέχεια παραθέσαμε στον πρόεδρο που εκλέξαμε. Μέσα από τις συζητήσεις μας με νέους άλλων χωρών, γνωρίσαμε τον πολιτισμό, την νομοθεσία, τους κανονισμούς καθώς και την ιδιαίτερη νοοτροπία τους. 

Όταν επιστρέψαμε και πάλι στην αίθουσα συνεδριάσεων, οι 6 πρόεδροι που είχαν εκλεγεί (εκ των οποίων και μία από την Ελλάδα) παρουσίασαν με επιχειρήματα τις απόψεις των ομάδων που εκπροσωπούσαν. Μετά από κάθε παρουσίαση, τα παιδιά των υπολοίπων ομάδων είχαν το δικαίωμα να εκφράσουν τις απορίες τους, αλλά και να ψηφίσουν ηλεκτρονικά αν συμφωνούν, απορρίπτουν ή αντιμετωπίζουν  ουδέτερα το συγκεκριμένο θέμα. Στο τέλος, έγινε ένα μικρό παιχνίδι γνώσεων (eurogame) ανάμεσα σε 4 ομάδες των 4 ατόμων, διαφορετικής εθνικότητας το καθένα, με μία ελληνική συμμετοχή, η οποία τελικά ήταν και στη νικητήρια ομάδα. Κατά τις 6 μ.μ. αναχωρήσαμε από το Κοινοβούλιο.

Το βράδυ περιηγηθήκαμε στο κέντρο της πόλης, με τους δύο εξαιρετικούς και υπεύθυνους συνοδούς μας, και παρακολουθήσαμε μια συναυλία που συμπτωματικά πραγματοποιούνταν στο χώρο. Εκεί συναντήσαμε τυχαία και τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα από την Κύπρο, με τα οποία, λόγω των κοινών ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων που μας συνδέουν, δεθήκαμε αρκετά! 

Το Σάββατο είχαμε την ξενάγηση στην πόλη του Στρασβούργου με κεντρικό προορισμό τον καθεδρικό ναό, καθώς και λίγο χρόνο για αγορές. Ο ναός-σύμβολο της πόλης ήταν αυτό που μας εντυπωσίασε όλους περισσότερο. Ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο από το 1625 έως το 1847 (149 μ.). Πρόκειται για έναν μοναδικό ναό, γοτθικής αρχιτεκτονικής, με εξαιρετικά έργα τέχνης και γλυπτά να τον πλαισιώνουν. Μετά από την ξενάγηση στο ναό περιηγηθήκαμε στο κέντρο της πόλης, όπου και υπήρχαν αμέτρητα μαγαζιά για σουβενίρ και παραδοσιακά γλυκά. 

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ξεκινήσαμε για το αεροδρόμιο της Στουτγάρδης, ενώ στα μέσα της διαδρομής κάναμε μια στάση για φαγητό στο ξακουστό "Baden Baden" της Γερμανίας. Πολύ αργά το βράδυ φτάσαμε στην Αθήνα, όπου και μείναμε το βράδυ, και το πρωί της επόμενης μέρας επιστρέψαμε στη Ρόδο. Κάπως έτσι τελείωσε αυτή η πανέμορφη εκδρομή. Νιώθουμε πολύ τυχερές που είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε μια τέτοια εμπειρία. Ήταν πραγματικά μοναδική!

 

Οι μαθήτριες της Β Λυκείου

Λόγγου Μιχαέλα 

Πέρου Χριστίνα