Μαθήματα Ζωής | Μιχαλά Αναστασία (Γ2)

2014-04-22 10:09

 «Μαθήματα ΖΩΗΣ»

Μήπως η ζωή είναι άδικη για κάποιους ανθρώπους; Γιατί αυτά τα παιδιά να μην έχουν μια «φυσιολογική» ζωή, όπως εμείς, και να πρέπει να «κουβαλούν» για ολόκληρη τη ζωή τους αυτό το πρόβλημα; Δεν είναι άδικο; Τέτοιες σκέψεις έρχονται στο μυαλό μας κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή με παιδιά με ειδικές ανάγκες ή καλύτερα με ειδικές ικανότητες. Ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε αμηχανία, φοβόμαστε πώς να τα αντιμετωπίσουμε γιατί νομίζουμε πως δε μας καταλαβαίνουν. Μήπως όμως πρέπει να αποβάλουμε κάθε είδους αίσθημα λύπης και φόβου και να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά τα παιδιά μπορεί να φαίνονται διαφορετικά αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι;

Με αφορμή τη δεύτερη συνάντησή μας με τα παιδιά με αναπηρία του ΚΔΑΠ-μεΑ, συνειδητοποίησα για μια ακόμη φορά πως έχουμε χάσει το πραγματικό νόημα της ζωής. Ώρες, ώρες ξεχνάμε πως το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή μας είναι η υγεία και ασχολούμαστε με ανούσια και τιποτένια πράγματα. Ενδιαφερόμαστε μόνο για τα υλικά αγαθά, για το «φαίνεσθαι» και όχι για το «είναι» κι έτσι απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από την αληθινή ευτυχία.

Μόλις συναντήσουμε μια δυσκολία γκρινιάζουμε, παραπονιόμαστε και το πρώτο πράγμα που λέμε είναι «θεέ μου, γιατί να συμβεί αυτό σ’ εμάς». Δεν καταλαβαίνουμε όμως εκείνη τη στιγμή πως γύρω μας υπάρχουν αληθινά προβλήματα και πως κάποιοι άνθρωποι συναντούν καθημερινά εμπόδια, χωρίς όμως να το βάζουν κάτω. Αυτές οι δυσκολίες είναι που τους κάνουν πιο δυνατούς και τους γεμίζουν με αισιοδοξία για το μέλλον. Αυτές είναι που τους κάνουν να ζουν την κάθε στιγμή. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δύναμη ψυχής και αξίζουν το θαυμασμό μας!

Ας πάρουμε λοιπόν, έστω και λίγη από τη δύναμη και την αισιοδοξία με την οποία αντιμετωπίζουν τα πράγματα και ας αναθεωρήσουμε! Ας ξηλώσουμε αξίες και «πιστεύω» που στοχεύουν μόνο στον υλικό ευδαιμονισμό. Ίσως με αυτόν τον τρόπο καταφέρουμε να ΖΗΣΟΥΜΕ!

                                                                                      Η μαθήτρια

                                                                                Μιχαλά Αναστασία (Γ2)