ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ 2013-2014

2014-04-05 16:04

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου διεξήγαγε στις 27 Φεβρουαρίου 2014, διαγωνισμό Μετάφρασης που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Μεταφραστών στην πόλη της Ρόδου όπως επίσης και Εργαστήρια Μετάφρασης που πραγματοποιήθηκαν στις 11 Μαρτίου 2014, στο Λύκειο Αφάντου.

  Οι μαθητές του σχολείου μας έδειξαν μεγάλο ζήλο και η συμμετοχή τους στο διαγωνισμό ήταν αξιοσημείωτη. Στις 27 Φεβρουαρίου 2014, οι συνοδοί καθηγητές Φραγκογιάννη Ευαγγελία και Κυριακή Παπαθανασίου ξεκινήσαμε με λεωφορείο από το Λύκειο Αφάντου μαζί με 48 μαθητές της Α και Β Λυκείου και προορισμό το Κέντρο Μεταφραστών στη Ρόδο. Περίπου στις 9.00 φθάσαμε στον προορισμό μας και εκεί μας υποδέχτηκε εγκάρδια η υπεύθυνη του διαγωνισμού κ. Μπινίκου Ελευθερία. Μοιράστηκε το κείμενο στους μαθητές και έπειτα από ορισμένες οδηγίες ξεκίνησαν την μετάφραση του αγγλικού κειμένου που θα διαγωνίζονταν. Ο διαγωνισμός διήρκησε περίπου δύο ώρες όπου οι μαθητές κατέβαλαν την προσπάθεια τους για την επιτυχία τους στο διαγωνισμό και τέλος αποχώρησαν από την αίθουσα με ένα αίσθημα χαράς και δημιουργικότητας καθώς κατάφεραν να παίξουν με τις λέξεις και να χαθούν στον κόσμο της μετάφρασης. Έπειτα μεταβήκαμε στην παλιά Πόλη για βόλτα και ξεκούραση και στη συνέχεια επιστρέψαμε στο Λύκειο Αφάντου.

Στις 11 Μαρτίου 2014, επισκέφτηκε το Λύκειο Αφάντου η κ. Μπινίκου Ελευθερία όπου διεξήγαγε Εργαστήριο Μετάφρασης. Στο Εργαστήριο Μετάφρασης συμμετείχαν 30 μαθητές. Αυτή τη φορά σε πιο ελεύθερο πνεύμα η κ. Μπινίκου εξήγησε στους μαθητές τα μυστικά και τη μαγεία της μετάφρασης όπως επίσης και τη σπουδαιότητα του να γνωρίζει κανείς να μεταφράζει σωστά ένα κείμενο. Έπειτα οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες συνεργάστηκαν και μαζί με τη βοήθεια της κ. Μπινίκου μετέφρασαν το αγγλικό κείμενο που τους δόθηκε. Το εργαστήριο διήρκησε δύο ώρες και οι μαθητές αποχώρησαν εξαιρετικά χαρούμενοι καθότι πρώτη φορά τους δόθηκε οι ευκαιρία να δουλέψουν συνεργατικά στη μετάφραση ενός κειμένου και να εξοικειωθούν σε αυτή. 

Έπειτα από λίγο διάστημα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού και του Εργαστηρίου Μετάφρασης και ήταν μεγάλη η χαρά και η ικανοποίηση μας όταν μας ενημέρωσαν ότι μαθητές του σχολείου μας που συμμετείχαν, διακρίθηκαν ανάμεσα στα υπόλοιπα σχολεία της Ρόδου. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 στις 12.30 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε τελετή απονομής των βραβείων στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου. Τα βραβεία και τους επαίνους απένειμε ο γνωστός συγγραφέας και μεταφραστής Αύγουστος Κορτώ. Στο Διαγωνισμό Μετάφρασης διακρίθηκε η μαθήτρια της Β Λυκείου Χαρά Οικονόμου που πήρε το 3ο Βραβείο και στο Εργαστήριο Μετάφρασης διακρίθηκαν οι μαθητές της Α Λυκείου Ευαγγελία Παπαβασιλείου που πήρε το 1ο Βραβείο και Μανώλης Μπόνης που πήρε το 3ο Βραβείο. Επίσης, επαίνους για την εξαίρετη συμμετοχή τους στο Εργαστήριο Μετάφρασης έλαβαν οι μαθήτριες της Α Λυκείου, Ελένη Ουάλες και Μιχαέλα Ράιχελ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή ταινίας μικρού μήκους.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν με ζήλο στο Διαγωνισμό όπως επίσης και σε αυτούς που διακρίθηκαν. Είναι αξιοσημείωτο ότι συμμετέχοντας σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις οι μαθητές διδάσκονται και αποκομίζουν πολλαπλά οφέλη όπως για παράδειγμα τον ευγενή ανταγωνισμό, τα οφέλη της συνεργασίας, την γνωριμία μέσα από την ξένη γλώσσα ενός άλλου πολιτισμού,  καθώς επίσης επιβραβεύονται για τους κόπους και τις ικανότητες τους. Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι έκαναν περήφανους εμάς τους καθηγητές και τους γονείς τους με τη διάκριση αλλά και τη συμμετοχή τους. Συγχαρητήρια παιδιά!