Tετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ.docx (14,8 kB)Tετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ.docx (14,8 kB)Tετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ.docx (14,8 kB)

Εθελοντικός Καθαρισμός Παραλίας ΑΦΑΝΤΟΥ

Από το ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΦΑΝΤΟΥ

Γράφει η Στέλλα Π. Βουτσά, καθηγήτρια φιλόλογος του ΓΕΛ ΑΦΑΝΤΟΥ, διδάκτωρ Λογοτεχνίας

«Τα ανθρώπινα όντα έχουν δικαίωμα σε μια υγιή και παραγωγική ζωή σε αρμονία με τη φύση»

Διάσκεψη Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (1992)

Την περασμένη Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019, το Γενικό Λύκειο Αφάντου πραγματοποίησε μια εθελοντική δράση ιδιαίτερης σημασίας για την τοπική κοινωνία: καθάρισε την παραλία Αφάντου, συμμετέχοντας ενεργά στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών (International Coastal Cleanup).

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων και την HELMEPA (Hellenic Marine Environment Protection Association). Συγκεκριμένα, ο εκπαιδευτικός κ. Χάρης Συργιάννης από το ΚΠΕ Πεταλούδων, αρχικά ενημέρωσε τους καθηγητές και τους μαθητές για τη σημασία του σεβασμού στο περιβάλλον και στις ακτές, τονίζοντας ιδιαίτερα το πόσο βλαβερά μπορεί να αποδειχτούν τα μικροπλαστικά, τα οποία συχνά καταλήγουν στις θάλασσες και, κατ’ επέκταση, στο πιάτο μας, την ώρα μάλιστα που εμείς θεωρούμε ότι τρώμε «φρέσκο» ψάρι!

Στη συνέχεια, μοίρασε μεγάλες σακούλες απορριμμάτων για ανακυκλώσιμα και μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια, εξηγώντας προηγουμένως με ποια κριτήρια τοποθετούμε τα σκουπίδια στην αντίστοιχη σακούλα. Στους μαθητές και στους συνοδούς εκπαιδευτικούς μοιράστηκαν, επίσης, ειδικά πλαστικά γάντια κι ευθύς αμέσως ξεκίνησε η περισυλλογή των σκουπιδιών.

Το πιο αξιοσημείωτο, όμως, ήταν ότι τα απορρίμματα καταγράφονταν από τον εκάστοτε συντονιστή εκπαιδευτικό σε ειδικό δελτίο καταγραφής απορριμμάτων ακτών πριν πεταχτούν στην προορισμένη γι’ αυτά σακούλα (ανακυκλώσιμα-μη ανακυκλώσιμα). Το αποτέλεσμα ήταν στο τέλος της δράσης αυτής να έχουν οι μαθητές μια αναλυτική εικόνα για το τι έχουν περισυλλέξει, ποια κυρίως σκουπίδια ρυπαίνουν την ακτή, κ.λ.π. Την πρωτοκαθεδρία, πάντως, είχαν, όπως φάνηκε, οι γόπες των τσιγάρων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της περισυλλογής, ο κ. Συργιάννης ήταν μέσω του tablet του με ασύρματη σύνδεση σε on line επικοινωνία με την HELMEPA, ενημερώνοντας για την πορεία των εργασιών και τα «ευρήματα». Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι ήταν πολύ όμορφα τα  στιγμιότυπα που εκτυλίχθηκαν, όταν οι τουρίστες που έπαιρναν το πρωινό τους μπάνιο στη θάλασσα, χαιρετούσαν με πολύ φιλική διάθεση τους ευαισθητοποιημένους οικολογικά μαθητές.

Ο καιρός συνόδευσε αυτή την αξιόλογη δράση με μια μέρα ηλιόλουστη, παρά τα σποραδικά της συννεφάκια. Όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι μετά από αυτή την εθελοντική προσφορά, τόσο γιατί ο εθελοντισμός γεμίζει με ηθική ικανοποίηση αυτόν που προσφέρει ανυστερόβουλα, όσο και γιατί όλοι ήρθαν σε επαφή με τη φύση, κάτι που γαληνεύει τον ψυχισμό του ανθρώπου. Και τι να πει κανείς γι’ αυτή τη φύση, την υπέροχη, απέραντη παραλία Αφάντου!

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι καλλιεργήθηκε στους μαθητές οικολογική συνείδηση και, μάλιστα, για κάτι τόσο κοντινό τους, όπως η παραλία του χωριού τους. Έτσι θα μάθουν να σέβονται συνειδητά το περιβάλλον τους και να το διαφυλάσσουν καθαρό ως μελλοντικοί πολίτες.

Αυτή ήταν η πρώτη εθελοντική εκπαιδευτική δράση του ΓΕΛ ΑΦΑΝΤΟΥ για το σχολικό έτος 2019-2020. Έπονται κι άλλες…

 

Δελτίο Καταγραφής Απορριμμάτων_ΓΕΛ Αφάντου_4-10-2019.pdf

 

Το όραμά μας

Οι σχολικές κοινότητες να συνιστούν ένα γόνιμο εκπαιδευτικό περιβάλλον ακαδημαϊκού επιπέδου, όπου θα διαμορφώνονται  υγιείς προσωπικότητες, αυριανοί πολίτες  έτοιμοι για ενεργό δράση και κοινωνική προσφορά.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ

Η αυθεντική απασχόληση των μαθητών σε ένα θετικό, υποστηρικτικό, επιμορφωτικό, αλλά και ασφαλές περιβάλλον, όπου θα καλλιεργούνται οι ηθικές αξίες, θα επιτυγχάνεται η ομαλή κοινωνικοποίηση, θα αναπτύσσεται η κριτική σκέψη και θα δίνεται σημασία στην πολιτική αγωγή.

ΟΙ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Πιστεύουμε ότι τόσο για την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών μας στόχων, όσο και για την κάλυψη των αναγκών όλων των μαθητών χρειάζεται:

  • Να αξιοποιούμε δημιουργικά το υπάρχον εκπαιδευτικό υλικό και τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας εστιάζοντας όχι στη στείρα μετάδοση γνώσεων, αλλά στη βιωματική μάθηση.
  • Να επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των μαθητών, δημιουργώντας συνθήκες γόνιμου διαλόγου και προβληματισμού.
  • Να εμπνέουμε στους μαθητές σεβασμό και αγάπη προς το περιβάλλον και να ενθαρρύνουμε την ιδέα της αξιοποίησης των φυσικών πόρων μέσα στα πλαίσια της καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης.
  • Να αναδεικνύουμε αξίες και να ενισχύουμε τις ιδιαίτερες κλίσεις των μαθητών μας.
  • Να προωθούμε την ουσιαστική συνεργασία της σχολικής μονάδας όχι μόνο με την οικογένεια του κάθε μαθητή, αλλά και με την τοπική κοινωνία.
  • Να δείχνουμε πλήρη αφοσίωση στα εκπαιδευτικά μας καθήκοντα και να δεσμευόμαστε ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε. 

 

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων ΓΕΛ Αφάντου

Το σχολείο μας

1 | 2 | 3 >>

Ο τόπος μας

<< 1 | 2 | 3 | 4

Η ιστοσελίδα είναι δαθέσιμη και σε έκδοση για κινητά και tablets.

  

Γενικό Λύκειο Αφάντου

Καποδιστρίου 1, 85103 Αφάντου

Τηλέφωνο: 22410 51988, Fax: 22410 51193